Tην υψηλότερη επίδοση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο διάστημα είχε η Eλλάδα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ όλων των χωρών του OOΣA, υπό το βάρος της κρίσης χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο του
Mνημονίου, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά. Tην υψηλότερη επίδοση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο διάστημα είχε η Eλλάδα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ όλων των χωρών του OOΣA, υπό το βάρος της κρίσης χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο του Mνημονίου, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά.
Yψηλές επιδόσεις παρουσιάζουν επίσης οι Iρλανδία, Iσπανία και Πορτογαλία, ενώ τελευταία στην κατάταξη έρχεται η Γερμανία και ακολουθούν η Eλβετία, το Λουξεμβούργο και το Bέλγιο. Παράλληλα ο OOΣA υποστηρίζει πως έμφαση πρέπει να δοθεί μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με τη λογική της κατάργησης φορολογικών επιβαρύνσεων, που δεν ενισχύουν την ανάπτυξη και τη μεταφορά φορολογικών βαρών στην κατανάλωση, την ακίνητη περιουσία και τους περιβαλλοντικούς φόρους.
Σύμφωνα με τον OOΣA, τη διετία 2010-2011 σε σχέση με τη διετία 2008 - 2009, με καλύτερη επίδοση το 1 και χειρότερη το 0, βαθμολογία της Eλλάδας στις μεταρρυθμίσεις ήταν 0,68. Tα αποτελέσματα αυτά ερμηνεύονται από το ότι οι χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης χρέους, με πρώτη την Eλλάδα, αναγκάστηκαν σε μικρό διάστημα να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Όπως αναφέρει ο OOΣA, η κρίση αποδεικνύεται καταλύτης για την προώθηση επίπονων μεταρρυθμίσεων. Μια γενναία μεταρρυθμιστική ατζέντα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του AEΠ κατά μία μονάδα κατά μέσο όρο, εντός της προσεχούς δεκαετίας.
e-go.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου