25/2/12

Σαρακοστιανοί κεφτέδες και νηστήσιμος κορμός!






Η σαρακοστή δεν είναι και η πλέον αγαπημένη γιορτή των παιδιών από… μαγειρικής απόψεως. Ωστόσο μπορούμε εύκολα να την μετατρέψουμε σε αγαπημένη τους φτιάχνοντας…
κεφτεδάκια. Το Mama's party δεν προτείνει φυσικά τα κλασικά κεφτεδάκια, αλλά κάποια εξ ίσου πεντανόστιμα και πάνω από όλα σαρακοστιανά!
Μαζί με αυτά, σας προτείνουμε και ένα γλυκό επίσης αγαπημένο στα παιδιά. Κορμός αλλά με… χαλβά! Έτοιμο λοιπόν το σαρακοστιανό σας παιδικό πάρτι!



Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά

½ κ. ρεβίθια

1 φλ. τριμμένο κρεμμύδι

1 φλ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. λάδι

1 φλ. αλεύρι

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο αλεύρι

Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κατ’ αρχήν τα ρεβίθια τα έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη ημέρα. Την επόμενη αφαιρούμε τα φλούδια τρίβοντας τα ρεβίθια μέσα σε μία πετσέτα. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πολτό, τον οποίο μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 5-6 κουταλιές της σούπας νερό. Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για λίγη ώρα. Ζεσταίνουμε το λάδι και με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα το βουτάμε στο αλεύρι και μετά μέσα στο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τους βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά (για περίπου 25 κομμάτια)

130 γρ. ταραμά λευκό

200 γρ. ψωμί

άνιθο

δυόσμο

μαϊντανό

1 ξερό κρεμμύδι μέτριο

1 φλ.αλεύρι

λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε τον ταραμά να ξαλμυρίσει για περίπου 20 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ μουσκεύουμε το ψωμί. Σουρώνουμε τον ταραμά, τρίβουμε το ψωμί και ρίχνουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε μία καθαρή επιφάνεια ή σε ένα ταψί ρίχνουμε αλεύρι. Ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα και πλάθουμε. Συνεχίζουμε έτσι για όλο το μείγμα. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. Μην επιχειρήσετε να πλάσετε τους κεφτέδες χωρίς να αλευρώσετε γιατί δεν θα τα καταφέρετε.

Προσοχή: ΔΕΝ αλατοπιπερώνουμε.

Χταποκεφτέδες

Υλικά

(για 30 κεφτέδες)

1 κ. χταπόδι

2 φύλλα δάφνης

½ φλ. ξίδι

100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

2 κρεμμύδια μέτρια ξυσμένα στον τρίφτη

½ φλ. μαϊντανό

1 κ.γλ θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

1 ½ φλ. αλεύρι

Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι το βράζουμε με τα φύλλα της δάφνης και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει λίγο και μετά το περνάμε από το μπλέντερ να γίνει κιμάς. Περνάμε και την ψίχα από το μπλέντερ και ανακατεύουμε με το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Το ζυμώνουμε και αν μας βγει αραιό προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα μέχρι να σφίξει. Μετά πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Κορμός με χαλβά

Υλικά

1 κ. χαλβάς

100 γρ. φουντούκια

100 γρ. καρύδια

100 γρ. αμύγδαλα

200 γρ. κουβερτούρα

80 γρ. σουσαμέλαιο

¼ κ.γλ. κανέλα

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τον χαλβά και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ με όλους τους ξηρούς καρπούς που προηγουμένως έχουμε κοπανήσει. Ρίχνουμε τη κανέλα και το ξίσμα πορτοκαλιού. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της και προσθέτουμε το σουσαμέλαιο. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε είτε σε μακρόστενη φόρμα ή τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes