16/3/12

Στα ίδια επίπεδα οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών






Σχεδόν στα ίδια επίπεδα κατ’ όγκο (1.819.199,5 τ.) αλλά και κατ΄ αξία (1.519,419 εκατ. ευρώ) κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2011, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος....


Ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γ. Πολυχρονάκης δήλωσε:

«Η τάση αύξησης του όγκου και της αξίας των εξαγωγών που χαρακτήριζαν το 2010 συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες του 2011 που όμως διακόπηκε από την κρίση της αγοράς λόγω της εκδήλωσης του βακτηρίου e-coli, που αποδόθηκε στα αγγούρια και προκάλεσε μια γενική πτώση της κατανάλωσης στην Ευρ. Ένωση και στις τρίτες χώρες».

Επίσης ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι τον Μάιο οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών μας (νωπών και μεταποιημένων) αυξάνονταν συνεχώς με συνέπεια να έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 17% κατ' όγκο και 9% κατ΄ αξία. Μετά τις 26 Μαΐου, όταν εκδηλώθηκε το e-coli, οι εξαγωγές λαχανικών μειώθηκαν δραστικά, απαγορεύσεις εισαγωγής από Ρωσία και άλλες χώρες, λαχανικών ευρωπαϊκής προέλευσης, επέδρασαν αρνητικά και επηρέασαν όχι μόνο τα αγγούρια αλλά και τα λοιπά φρούτα και λαχανικά.
Τον Ιούνιο μειώθηκαν, κατ’ εκτίμηση, κατά 20%, τον Ιούλιο 15% και τον Αύγουστο 5-6% με συνέπεια το πρώτο εννεάμηνο οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών να παρουσιάζονται σε όγκους ελαφρώς αυξημένους  και με μικρή μείωση της αξίας (-0,27) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους εξανεμίζοντας τις αυξήσεις του πενταμήνου.

Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά ήταν τα προϊόντα που υπέστησαν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις από την κρίση (φράουλες, καρπούζια και πρωτίστως τα κηπευτικά, τομάτες, αγγούρια, πιπεριές κ.α.).

Η κατάσταση παρέμεινε η ίδια και το φθινόπωρο και κατά το τελευταίο τρίμηνο. Παραγωγές όπως η ντομάτα, το μαρούλι, πιπεριές, κολοκυθάκια και αγγούρια, πορτοκάλια και μήλα συνέχισαν να πωλούνται με ζημιά.

«Δυστυχώς σ αυτήν την δύσκολη πορεία συνέτρεξαν και προβλήματα, όπως π.χ η μη επιστροφή του ΦΠΑ, τα ανεπαρκή χρηματοδοτικά μέσα κλπ, που έδρασαν πρόσθετα αρνητικά στην πορεία εξαγωγών των οπωροκηπευτικών μας και συνέβαλαν στην ανάσχεση της πορείας τους προς το τέλος του έτους.

Η κρίση ρευστότητας που βιώνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις οξύνεται ημέρα με την ημέρα διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον που πνίγει και τις υγιείς επιχειρήσεις ενώ στα θετικά καταγράφεται η έναρξη τον Δεκέμβριο εξαγωγών ελληνικών ακτινιδίων κατευθείαν στην Κίνα μετά την πιστοποίηση (κατόπιν προσπαθειών πολλών ετών) δυο ελληνικών επιχειρήσεων, με θετικά αποτελέσματα και με προοπτικές που διαγράφονται ευοίωνες.

Επίσης σημειώνεται και διεύρυνση των νέων αγορών στις οποίες έχουν επιτυχώς τοποθετηθεί ελληνικά φρούτα και λαχανικά (Χώρες Αραβικής Χερσονήσου, Ινδία, Νότια Κορέα κ.α)», ανέφερε ο Σύνδεσμος.


zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes