12/3/12

Σε αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» προχωρά το ΥΠΕΚΑ






Ικανοποιητική κρίνεται από το ΥΠΕΚΑ η εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», από την πρώτη απόφαση υπαγωγής που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο 2011 έως σήμερα, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι απευθύνεται σε νοικοκυριά....


Ο αριθμός των αιτήσεων στις τράπεζες ανέρχεται σε 47.000, από τις οποίες περίπου οι μισές έλαβαν προέγκριση δανείου, ενώ για πάνω από 10.000 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου ενώ 1.800 ολική εκταμίευση.

Το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε αλλαγές του προγράμματος, κατόπιν διαπίστωσης της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων και της διευκόλυνσης της συμμετοχής των πολιτών.

Οι αλλαγές του προγράμματος είναι:

1) Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή το οικογενειακό τις 20.000 €, με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού.

2) Άρση των περιορισμών σχετικά με α) κτήρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, και γ) μία αίτηση ανά πολίτη.

3) Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια.

4) Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετές, προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων.

5) Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του προϋπολογισμού της κάθε αίτησης.

§ Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 € (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 € (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.




skai

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes