Υπάρχουν τα θεσμικά πλαίσια κατά της διαφθοράς, αλλά δεν εφαρμόζονται, τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, Κώστας Μπακούρης, σημειώνοντας ότι....
«κάποιες φορές και οι νόμοι νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες».
Με αφορμή την Αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια την Τετάρτη, τόνισε ότι οι φορείς καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας είναι κατακερματισμένοι, ενώ σε μερικούς από αυτούς υπάρχει η πολιτική εξάρτηση.
Ανάφερε ως παράδειγμα τους οργανισμούς που ελέγχουν το Πόθεν Έσχες, οι οποίοι μαζί με τη Βουλή είναι πέντε και όπως εκτίμησε, πρέπει να συγχωνευθούν.
Σύμφωνα με την έρευνα αξιολόγησηα του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας, δικαιοσύνη και επιχειρηματικός τομέας (λόγω της αδιαφανούς λειτουργίας των μη εισηγμένων εταιρειών) κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων θεσμών έναντι της διαφθοράς. Στον αντίποδα βρίσκεται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος, χάριν στην αρτιότητα του νομικού του πλαισίου και στην αποτελεσματική λειτουργία του, είναι ο πιο θωρακισμένος θεσμός απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς και ο πιο αποδοτικός στην καταπολέμησή της.
Όπως τόνισε ο κ. Μπακούρης, η έρευνα είναι μοναδική στο είδος της για την ελληνική πραγματικότητα και βασίστηκε στην αξιολόγηση 12 θεσμών, ως προς την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.
skai
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου