Είπε πως οι ελληνικές αρχές εύκολα νομοθετούν, αλλά δύσκολα εφαρμόζουν τους νόμους
- Ράιχενμπαχ: Στη χώρα σας χρειάζονται 20 ημέρες για τον έλεγχο των εξαγωγών ενώ στην Ε.Ε. μόλις 10
- Εποπτεία μέσω επιτροπών σε όλα τα υπουργεία και ξεκαθάρισμα δημοσίων υπαλλήλων....
- Δεν απέκλεισε την έλευση ευρωπαίων επιθεωρητών για πιο αυστηρό έλεγχο
Νέες κόκκινες αλλά και κίτρινες κάρτες έβγαλε ο κ. Ράιχενμπαχ και στη δεύτερη έκθεση απολογισμού του τριμήνου που πέρασε για αδράνεια μεταρρυθμίσεων και άμεση ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ υπουργείων, ανασκόπηση υπουργικών δομών, καλύτερης διαχείρισης πόρων και εργατικού δυναμικού.
Τέλος, κάρτες έβγαλε και για την άρση διοικητικών αγκυλώσεων, οι οποίες κάνουν ακόμα και 100% πιο χρονοβόρες τις διαδικασίες, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του κράτους, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μάλιστα, ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ελληνικές αρχές εύκολα νομοθετούν, αλλά δύσκολα εφαρμόζουν τους νόμους.
Ο ίδιος ο γερμανός αξιωματούχος έφερε ως παράδειγμα δυσλειτουργίας τους ελέγχους εξαγωγών στα τελωνεία, για τα οποία τόνισε πως στην Ελλάδα χρειάζονται 20 ημέρες, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις 10 ημέρες.
Στην ατζέντα για τη αναδιάρθρωση του δημοσίου έχει ήδη συσταθεί σε επίπεδο υπουργείων ειδική επιτροπή για αξιολόγηση δομών και προώθησης των μεταρρυθμίσεων και προωθείται αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων ώστε να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο από τους μη αποδοτικούς ή επίορκους υπαλλήλους και φυσικά όσων προωθούνται χωρίς αξιοκρατία.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, μπορούν να περατωθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές, παρέχοντας τη βάση για την αναγκαία συμμετοχή και λογοδοσία για τις μεταρρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό είναι η διοίκηση να στηρίζεται σε δημοσίους υπαλλήλους με σαφείς αρμοδιότητες». Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ χαρακτηρίζεται «απόφαση σταθμός» η σύσταση διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.
Εκτός από τα ανωτέρω, στους βασικούς στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης, η έκθεση θεωρεί επίσης ότι πρέπει να περιλαμβάνονται: α) Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό και β) η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.
Τονίζεται δε με έμφαση ότι ακολούθως «συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των ανωτέρων θέσεων ώστε να καθοριστεί μια σαφέστερη ιεραρχία με απλή και σαφή ιεραρχική διάταξη». Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην ελληνική κεντρική διοίκηση θα πρέπει επίσης να τηρηθούν στην αποκεντρωμένη, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αρμοδιοτήτων τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και της οργάνωσης κάθε ελληνικού υπουργείου, καθώς και του συντονισμού μεταξύ υπουργείων».
Με αφορμή τις δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους, ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ξανά την απόφαση του Eurogroup για αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας και φυσικά δεν απέκλεισε να φτάσουν στην Αθήνα ομάδες ευρωπαίων επιθεωρητών για αυστηρότερους ελέγχους και την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο πακέτο μέχρι τον Απρίλιο για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαμούθ. Σχετικά με τα κονδύλια, ο κ. Ράιχενμπαχ εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι τελικά λεφτά υπάρχουν, μιας και όπως σημείωσε κονδύλια υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά δεν αξιοποιούνται.
Μάλιστα, για τους μικρομεσαίους δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα 900 εκατομμύρια ευρώ από δράσεις ΕΤΕΑΝ και Geremy και προωθούνται 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ έκανε σαφές ότι πλέον θα ελέγχεται αυστηρά η ροή των χρημάτων μέσω των τραπεζών.
Πάντως, πέρα από την αυστηρή κριτική, τις κόκκινες και τις κίτρινες κάρτες, ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει και θετικά βήματα, αναφέροντας την αύξηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων από τα 400 εκατομμύρια κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και για τη μείωση 15% στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου