8/3/12

Εμπόδιο η... φορολογία για διάθεση φθηνών αμνοεριφίων






«Υπαγόμαστε σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης και δεν έχουμε τη δυνατότητα έκδοσης απόδειξης ή τιμολογίου», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Γιάννης Γκρίνιας

Πατάτες, λάδι, όσπρια, ρύζι και ακτινίδια βρίσκονται στο «μενού» των επόμενων κοινωνικών παζαριών που ετοιμάζουν ομάδες πολιτών, δήμοι και φορείς σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με το λεγόμενο «κίνημα» των φθηνών αγροτικών προϊόντων να διευρύνεται συνεχώς. Αντίθετα, σοβαρά εμπόδια φαίνεται πως συναντούν οι προσπάθειες επέκτασης της δράσης και στον πασχαλινό οβελία.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στον Βόλο αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων της Μαγνησίας με το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο συμφωνήθηκε πως δεν μπορούν να διατεθούν αμνοερίφια χωρίς τη μεσολάβηση των εμπόρων, λόγω αδυναμίας φορολόγησης της συναλλαγής.
«Εμείς οι κτηνοτρόφοι υπαγόμαστε σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης και δεν έχουμε τη δυνατότητα έκδοσης απόδειξης ή τιμολογίου», εξήγησε μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων περιοχής Αλμυρού και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Γιάννης Γκρίνιας και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για πατάτες που κοστίζουν 25 λεπτά το κιλό, αλλά για μεγάλα ποσά. Για χίλια αμνοερίφια το ποσό είναι 70.000 ευρώ. Δεν μπορεί να δοθεί χωρίς παραστατικά».
Στη συνάντηση προτάθηκε η οργάνωση των κτηνοτρόφων σε συνεταιριστικό επίπεδο, ώστε από το επόμενο Πάσχα να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας διάθεση αμνοεριφίων σε καταναλωτές, σε χαμηλές τιμές.
Αλλοι 25 τόνοι πατάτας, αλλά και 4 τόνοι φασολιών μοιράστηκαν χθες στην Πλατεία Ζωολογικού Κήπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ομότιμου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστου Καμενίδη και μεταπτυχιακών φοιτητών.
Ανάρπαστες έγιναν και οι πατάτες που διατέθηκαν σε πολίτες της Χαλκιδικής στο «κοινωνικό παζάρι» στο χωριό Σήμαντρα, από τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό.
Αύριο, Παρασκευή, παραγωγοί της Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων θα μοιράσουν δωρεάν πεντάκιλα τσουβάλια με πατάτες από την αδιάθετη παραγωγή των 2.000 τόνων.
Τη «σκυτάλη» παίρνουν το Σαββατοκύριακο πολλές μεγάλες πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Βέροια, Πτολεμαΐδα κ.ά.), ενώ συνεχίζονται οι προκρατήσεις για την προμήθεια λαδιού, ρυζιού και άλλων προϊόντων, με ευθύνη δήμων και άλλων φορέων.

e-go

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes