2/3/12

Τους επόμενους μήνες η απόφαση του ΣτΕ για τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ






Ο νέος τρόπος συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ μοιάζει σαν «ένα χταπόδι που σκοπό έχει τα πλοκάμια του να πνίξουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων» τόνισαν οι πρυτανικές....
αρχές των Πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου προσέφυγαν για το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια.

Υποστηρίζουν ότι ο πρόσφατος Ν. 4009/2011 αλλά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Όπως υποστηρίζουν οι πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έχουν προσφύγει, για «πρώτη φορά καταργείται το αυτοδιοίκητο κύτταρο των Πανεπιστημίων που προστατεύεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Μιλώντας, υπέρ του υπουργείου Παιδείας ο πανεπιστημιακός καθηγητής Νικ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι ο Ν. 4009/2011 καθιερώνει ένα μοντέλο «εξωστρεφούς Πανεπιστημίου» σε μια προσπάθεια σύνδεσής του με την κοινωνία. Πολλές βολές δέχθηκε πάντως από την πλευρά των ΑΕΙ το θέμα της συμμετοχής εξωτερικών μελών στη διοίκηση των ΑΕΙ, προσώπων δηλ. που στερούνται την ακαδημαϊκή ιδιότητα.

Τίποτα δεν αποκλείει μάλιστα να γίνει μέλος της διοίκησης ενός ΑΕΙ κάποιος δημοφιλής τραγουδιστής ή ποδοσφαιριστής όπως εξήγησε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κ. Χρυσόγονος. «Η συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών στα συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ δεν παρέχει καμία εγγύηση, καθώς δεν θέτει ουδεμία προϋπόθεση ούτε καν ότι οι εξωπανεπιστημιακοί θα έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται τους επόμενους μήνες.


skai

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes