Οι λεγόμενες «λιποδιαλυτικές θεραπείες» που παρέχονται στα διάφορα σπα δεν απομακρύνουν το λίπος και οι εταιρείες που τις πωλούν θα πρέπει να σταματήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, δήλωσε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)....
Οι θεραπείες αυτές, οι οποίες έχουν διάφορα ονόματα, όπως λιποδιάλυση, μεσοθεραπεία, lipozap, λιποθεραπεία ή ενέσεις λιπόλυσης, περιλαμβάνουν όλες μη τεκμηριωμένες ενέσεις φαρμάκων, αναφέρει ο FDA στην ανακοίνωσή του.
«Ανησυχούμε ότι οι εταιρείες αυτές παραπλανούν τους καταναλωτές» δήλωσε η Dr. Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.
«Είναι σημαντικό για οποιονδήποτε σκέφτεται να υποβληθεί σε μια τέτοια μη υποχρεωτική διαδικασία να κατανοήσει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις διαδικασίες λιποδιάλυσης δεν είναι εγκεκριμένα από τον FDA για αφαίρεση του λίπους.»
Ο FDA εξέδωσε προειδοποιητικές επιστολές για έξι κέντρα σπα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
Προειδοποίηση για ενέσιμες «θεραπείες» λιποδιάλυσης από τη Βραζιλία
Ο FDA απέστειλε επίσης προειδοποίηση σε μια βραζιλιάνικη εταιρεία που εμπορεύεται τα λεγόμενα «λιποδιαλυτικά» προϊόντα της σε δύο websites, τα zipmed.net και mesoone.com, ενώ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των εισαγωγών και της διανομής των προϊόντων αυτών στις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο FDA, οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως ενέσεις δύο φαρμάκων που ονομάζονται φωσφατιδυλοχολίνη και δεοξυχολικό.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο μίγμα προστίθενται και άλλα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων ή συστατικών άλλων προϊόντων, όπως βιταμίνες, μέταλλα και εκχυλίσματα βοτάνων» προσθέτει ο FDA. Κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε αξιόπιστες κλινικές μελέτες.
Τα «διαιτητικά χάπια Βραζιλίας» που πωλούνται στο internet μπορεί να προκαλέσουν εθισμό
Επιπλέον, ο FDA έχει προειδοποιήσει από το 2006 τους καταναλωτές για τους κινδύνους που σχετίζονται με κάποια διατροφικά συμπληρώματα για απώλεια βάρους που είναι γνωστά ως διαιτητικά χάπια Βραζιλίας, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που προκαλούν εθισμό. Ωστόσο, τα χάπια αυτά, τα οποία πλασάρονται ως «φυσικά», παραμένουν δημοφιλή και εξακολουθούν να πωλούνται μέσω του ίντερνετ.
Οι άνθρωποι που έχουν ήδη τάση για εθισμό μπορεί να αναπτύξουν εξάρτηση από αυτά τα χάπια, δήλωσε ο Dr. Peter Cohen, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
«Όταν αγοράζεις τέτοια προϊόντα, δεν έχεις ιδέα τι παίρνεις» επισημαίνει. «Το ρυθμιστικό πλαίσιο που ελέγχει τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ χαλαρό. Βασικά, όλα τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται ακίνδυνα έως ότου ο FDA αποδείξει ότι είναι επικίνδυνα.»
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε online στις 5 Απριλίου στο American Journal of Addictions, οι συγγραφείς Peter Cohen και Benjamin Smith αναφέρουν την περίπτωση μιας 29χρονης που χρειάστηκε ψυχιατρική φροντίδα για να απαλλαγεί από τον εθισμό της σε αυτά τα διαιτητικά χάπια Βραζιλίας.
Το πρόβλημα δεν αφορούσε στο φυτικό περιεχόμενο, αλλά τα χάπια περιείχαν ένα μίγμα από αμφεταμίνες, ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά, αναφέρουν οι ερευνητές.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένα από αυτά τα χάπια προκαλούν στηθάγχη, ταχυκαρδία και αϋπνία.
«Όταν παίρνεις κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα για απώλεια βάρους και έχει πράγματι αποτέλεσμα, θα πρέπει να ανησυχήσεις ότι το χάπι περιέχει και κάτι άλλο» δηλώνει ο κ. Cohen.
healthview
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου