26/2/12

Τα ΕΛΠΕ διαψεύδουν «ιρανικό μπλόκο» στο πετρέλαιο







Σε άμεση και κατηγορηματική διάψευση της είδησης του ημιεπίσημου ιρανικού πρακτορείου Fars ότι η Τεχεράνη αρνήθηκε να παραδώσει πετρέλαιο στην Ελλάδα προέβη ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με το Fars, το Ιράν αρνήθηκε να παραδώσει στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο
βαρέλια αργού πετρελαίου, χωρίς να επικαλεστεί πάντως κάποια συγκεκριμένη πηγή.

«Δεξαμενόπλοια που κατέπλευσαν για να μεταφέρουν 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου σε διυλιστήριο στην Αθήνα επέστρεψαν με άδεια χέρια, αφότου το Ιράν αρνήθηκε να παραδώσει το πετρέλαιο» υποστήριζε το Fars.

Στα υψηλότερα επίπεδα εννεαμήνου κυμάνθηκε την Παρασκευή το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι διέκοψε τις εξαγωγές προς τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και την προειδοποίηση ότι έπονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόσφατη απόφαση της Τεχεράνης να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στη Βρετανία και τη Γαλλία, ήρθε μετά την απόφαση των κρατών – μελών  της ΕΕ να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις σχεδόν δύο μηνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως, μετά από πιέσεις της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια σε μια προσπάθεια να βρεθεί και εναλλακτική λύση για την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου.

Πάντως, πρόσφατα το Ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου διέψευσε επίσης παρόμοια είδηση σύμφωνα με την οποία διακόπηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Διαψεύδουμε αυτή την είδηση... Αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου μιλώντας στο πρακτορείο.

skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes