4/3/12

Χάστε 7 κιλά σε 17 ημέρες






Αλλάξτε θεαματικά την εμφάνισή σας με ένα έξυπνο πρόγραμμα που κάνει το μεταβολισμό να δουλεύει στο φουλ.......


Οι περισσότερες από εμάς έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Δίαιτες που βασίζονται στη μονοφαγία, άλλες που βγάζουν... κόκκινη κάρτα στους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες, σχήματα συντηρητικά, καθώς και προγράμματα τα οποία μας επιτρέπουν παρασπονδίες με μέτρο. Κοινή συνισταμένη των περισσότερων διατροφικών μοντέλων είναι ότι τα βαριόμαστε πολύ γρήγορα. Κι αυτό επειδή τα μενού τους επαναλαμβάνονται, αλλά και γιατί απαιτούν από εμάς να θυσιάσουμε αγαπημένες απολαύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πριν από λίγους μήνες ο δρ Μάικ Μορένο, ένας παθολόγος από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εμφανίστηκε στη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή Dr Phil Show και παρουσίασε μια πρωτότυπη μέθοδο που σε χρόνο ρεκόρ έγινε μεγάλη τάση. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι το μενού της αλλάζει ριζικά κάθε δεκαεφτά μέρες προσθαφαιρώντας διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Όπως εξηγεί ο δρ Μορένο στο βιβλίο του The 17 Day Diet (Η δίαιτα των 17 ημερών, εκδ. Free Press), η συχνή αυτή εναλλαγή ουσιαστικά ξαφνιάζει το μεταβολισμό μας και πυροδοτεί τις καύσεις, ενώ μπορεί να μας υποσχεθεί απώλεια έως και εφτά κιλών στο πρώτο κιόλας διάστημα των δεκαεφτά ημερών.

Και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Το πρόγραμμα είναι απόλυτα ισορροπημένο και οι περιορισμοί του μπορεί να αποτελούν το διαβατήριο τόσο για αδυνάτισμα όσο και για καλύτερη υγεία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρόγραμμα 3 ταχυτήτων
Η αρχική σκέψη του δρα Μορένο, στην οποία τελικά βασίστηκε το ολοκληρωμένο σύστημά του, ήταν απλή. Όπως εμείς βαριόμαστε να τρώμε διαρκώς τα ίδια πράγματα και τελικά σταματάμε τη δίαιτα, έτσι και ο μεταβολισμός μας κουράζεται με την επανάληψη και σιγά σιγά... τεμπελιάζει. «Σκέφτηκα ότι αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να μπερδέψουμε το μεταβολισμό ώστε να μην ξέρει τι να περιμένει, ο τελευταίος θα βρισκόταν διαρκώς σε εγρήγορση», εξηγεί ο ίδιος.

Και όπως όλα δείχνουν, η ιδέα του τον δικαίωσε. Μελετώντας το συνδυασμό των τροφών, τις επιπτώσεις που είχε στο μεταβολισμό η κατανάλωσή τους σε βάθος χρόνου και εξετάζοντας ποιες ποσότητες από κάθε διατροφική ομάδα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη γρήγορη και μόνιμη απώλεια λίπους κατέληξε σε ένα σχήμα τριών φάσεων, η καθεμιά από τις οποίες διαρκεί δεκαεφτά μέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρόνος αυτός είναι ικανός ώστε οι καύσεις μας να παραμένουν σε κατάσταση... επιφυλακής και να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, όσα κιλά και αν θέλουμε να χάσουμε».

Καθένας από τους τρεις κύκλους της δίαιτας επιδρά με διαφορετικό τρόπο στο μεταβολισμό και στο συσσωρευμένο λίπος, ενώ σταδιακά αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες με τρόπο καταλυτικό.

Φάση Ι: Επιτάχυνση
Πρόκειται για τον πιο δραστικό κύκλο του προγράμματος που σκοπό έχει, σύμφωνα με τον δρα Μορένο, «να ενυδατώσει το σώμα, να αποτοξινώσει τον οργανισμό, να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό του λίπους, αλλά και να βελτιώσει τις συνήθειές μας γύρω από το τραπέζι».

Αν και με περιορισμένες θερμίδες (γύρω στις 1.200 την ημέρα), η πρώτη φάση επιτρέπει την απεριόριστη κατανάλωση όλων των λαχανικών που δεν περιέχουν άμυλο (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτα, μελιτζάνα, λάχανο, σέλινο, κολοκυθάκια, αγγούρι, μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριές), αλλά και άπαχης πρωτεΐνης (μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι ή 2 αυγά/ημέρα) μαζί με περιορισμένη ποσότητα φρούτων και προβιοτικών (γιαούρτι) και λίγα καλά λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο.

Ο αποκλεισμός του αμύλου σε αυτή την πρώτη φάση βοηθάει σημαντικά ώστε ο οργανισμός να καθαρίσει τα σάκχαρα από το αίμα ώστε να διευκολύνει την καύση του λίπους. Οι αυξημένες δόσεις πρωτεϊνών πυροδοτούν τις καύσεις και περιορίζουν σημαντικά την όρεξη. O γιατρός υπολογίζει ότι σε αυτή την πρώτη φάση μπορούμε να χάσουμε από πέντε έως εφτά κιλά εκ των οποίων τουλάχιστον τρία με τέσσερα θα είναι από την κατακράτηση υγρών.

Φάση ΙΙ: Ενεργοποίηση
Στο επόμενο διάστημα οι πρωτεΐνες μειώνονται σε μόλις μία μερίδα ανά ημέρα, ενώ εντάσσονται στη διατροφή αμυλώδεις τροφές, όπως όσπρια, μαύρο ρύζι, κουσκούς, καλαμπόκι, κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Η ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες αγγίζει τις 1.500. Όπως εξηγεί ο δρ Μορένο, «η αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ υδατανθράκων και λιπαρών κάνει το μεταβολισμό να... αναρωτιέται και να βρίσκεται σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να μας βοηθήσει να χάσουμε δυόμισι έως τρία κιλά μέσα σε δεκαεφτά μέρες».

Σημαντικό επίσης είναι το πώς οι θερμίδες που επιτρέπεται να καταναλώνουμε από μέρα σε μέρα διαφοροποιούνται ελαφρώς με σκοπό φυσικά την ενεργοποίηση των καύσεων. Έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έχουν δείξει ότι αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να αυξήσει τις καύσεις έως και 20%. «Ο δεύτερος κύκλος ουσιαστικά ρυθμίζει ξανά το ρυθμό του μεταβολισμού και με την αυξομείωση των θερμίδων αποφεύγουμε το κόλλημα που παρατηρούμε σε πολλά διατροφικά προγράμματα», εξηγεί ο συγγραφέας.

Φάση ΙΙΙ: Επίτευξη
Κάθε μέρα, στο τρίτο στάδιο της δίαιτας, προστίθενται και νέες τροφές που θα μας βοηθήσουν σταδιακά να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Το πρόγραμμα μοιάζει με εκείνο της δεύτερης φάσης, με τη μόνη διαφορά ότι οι πρωτεΐνες περιορίζονται σημαντικά (στην ποσότητα της μίας χούφτας), ενώ επιτρέπεται μία μερίδα αλκοόλ τη μέρα. «Mπορεί σε αυτό το διάστημα η απώλεια των κιλών να είναι μικρότερη, όμως ο συνδυασμός των τροφών μάς βοηθάει να σταθεροποιήσουμε το βάρος μας και να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε. Μαθαίνουμε να τρώμε σε σωστές μερίδες. Ένας τρόπος για να μπορέσουμε να χάσουμε περισσότερα από ένα δύο κιλά είναι να συνδυάσουμε τη διατροφή με αεροβική άσκηση ή να αποφύγουμε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ».

Σταθεροποίηση
Μπορούμε να επαναλάβουμε τη δεύτερη και την τρίτη φάση όσες φορές χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος. Όταν αυτό συμβεί, πλέον είμαστε έτοιμες να φτιάξουμε το δικό μας πλάνο διατροφής στο οποίο θα συνδυάσουμε μενού από τις προηγούμενες φάσεις της δίαιτας αφήνοντας δύο μέρες κάθε εβδομάδα τις οποίες θα έχουμε τη δυνατότητα να μας... κακομαθαίνουμε. «Mπορούμε ιδανικά να ξεφύγουμε λίγο το Σαββατοκύριακο, να φάμε το αγαπημένο μας φαγητό και να πιούμε ένα δύο ποτά.

Η τακτική αυτή ονομάζεται στρατηγική παρασπονδία και μας βοηθάει να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα από Δευτέρα. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να ζυγιζόμαστε μία φορά εβδομαδιαίως και όταν δούμε ότι πήραμε δύο κιλά να επιστρέφουμε ξανά στη δεύτερη φάση μέχρι να επανέλθουμε», γράφει χαρακτηριστικά ο παθολόγος.

Συμβουλές για πάντα
Ο δρ Μορένο, εκτός από τις φάσεις των δεκαεφτά ημερών, προτείνει μερικούς απλούς κανόνες που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους διατροφή τονώνοντας το μεταβολισμό και αυξάνοντας το ρυθμό απώλειας κιλών.
-Ελεγχόμενες μερίδες και πολλές σαλάτες είναι το μυστικό για να δούμε αποτέλεσμα όποια δίαιτα και αν ακολουθούμε.
-Μασάμε πάντα αργά και πολύ καλά αφήνοντας χρόνο στον εγκέφαλό μας να στείλει το μήνυμα ότι χορτάσαμε.
-Πίνουμε οχτώ ποτήρια νερό καθημερινά. Ξεκινάμε το πρωί με δύο ποτήρια ζεστό νερό και το χυμό ενός λεμονιού και συνεχίζουμε μέσα στη μέρα, χωρίς να πιεζόμαστε, όταν διψάμε. Ακόμα και αν το πρώτο διάστημα δεν φτάσουμε τον επιθυμητό αριθμό, σιγά σιγά ο οργανισμός συνηθίζει και το αναζητάει.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «το νερό διευκολύνει σημαντικά το μεταβολισμό. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, αυτομάτως σταματά τις καύσεις και ο οργανισμός δεν απορροφάει θρεπτικά στοιχεία από τις τροφές.


-Συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας, εκτός των σνακ, με 1 φλιτζ. πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη ή μέλι.
-Μετά τις δύο το μεσημέρι απέχουμε από κάθε είδους υδατάνθρακες.
Οι καύσεις μας πέφτουν και τα σάκχαρα από αυτούς αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.
-Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα πριν από το μαγείρεμα ώστε να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες και τα λιπαρά.


-Κάνουμε τουλάχιστον 17΄ γυμναστική ημερησίως, κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης φάσης, και σταδιακά τα αυξάνουμε. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 150΄-300΄την εβδομάδα.
-Αν νιώσουμε αδυναμία, μπορούμε να προσθέσουμε ένα ακόμα φρούτο τη μέρα και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.

Τα μενού βήμα βήμα
Στο βιβλίο του ο δρ Μορένο συμπεριλαμβάνει το πλήρες διαιτολόγιο των δεκαεφτά ημερών για τους τρεις κύκλους της δίαιτας και δίνει απλές συμβουλές ώστε να μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιες τροφές με άλλες σε περίπτωση που δεν μας ικανοποιούν ή είμαστε αλλεργικές. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από ενδεικτικά μενού για κάθε φάση, αλλά και να διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ισορροπημένο σχήμα που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, ακόμα και γλυκά.

Φάση Ι
Ημέρα 1η
Πρωινό
Ομελέτα με 2 ασπράδια αυγών, χυμός από 1/2 γκρέιπ φρουτ και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
Μία μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κονσέρβα τόνο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Δείπνο
Ψητό στήθος κοτόπουλου (ελεύθερη ποσότητα) με πράσινα λαχανικά (ελεύθερη ποσότητα) και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Σνακ
1 κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι με 1-2 κ.σ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή 1 φρούτο (εκτός από μπανάνα)

Ημέρα 2η
Πρωινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 1 φλιτζ. μούρα ή 1 μήλο ή 1 αχλάδι και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. ξίδι
Δείπνο
Φιλέτο σολομού με σάλτσα άνηθου (ελεύθερη ποσότητα) με φασολάκια και σπαράγγια στον ατμό και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Σνακ
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 1 κ.σ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και 1 φρούτο

Φάση ΙΙ
Ημέρα 1η
Πρωινό
Ομελέτα με 2 ασπράδια αυγών,1 αχλάδι και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
Σαλάτα με πράσινα λαχανικά με
1/2 φλιτζ. στήθος κοτόπουλου ψητό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. ξίδι
Δείπνο
1 φιλέτο ψητής πέρκας με λαχανικά στον ατμό (απεριόριστη ποσότητα)
Σνακ
1 φλιτζ. αριάνι ή ξινόγαλο με 1 φλιτζ. μούρα

Ημέρα 2η
Πρωινό
Ομελέτα με 1 αυγό, 1/2 ντομάτα και 1/2 πράσινη πιπεριά, 1 πορτοκάλι και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
Μία μεγάλη πράσινη σαλάτα με τόνο, 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. ξίδι και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Δείπνο
Παϊδάκια κοτόπουλου (απεριόριστη ποσότητα) με τουρλού λαχανικών στην κατσαρόλα (απεριόριστη ποσότητα) και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Σνακ
1 φλιτζ. αριάνι ή ξινόγαλο και 1 μήλο

Φάση ΙΙΙ
Ημέρα 1η
Πρωινό
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 βραστό αυγό, χυμός από 1/2 γκρέιπ φρουτ και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
Σαλάτα του Καίσαρα με κοτόπουλο,1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 φρούτο (ελεύθερη επιλογή) και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Δείπνο
200 γραμμ. ψαρονέφρι στη σχάρα,
1-2 φλιτζ. πράσινη σαλάτα με
1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. ξίδι και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Σνακ
1 κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι και
1 φρούτο

Ημέρα 2η
Πρωινό
1 φλιτζ. δημητριακά ολικής άλεσης,
1 φλιτζ. γάλα με χαμηλά λιπαρά, 1 φλιτζ. μούρα και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
1 αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα και 2 κ.σ. τριμμένη φέτα, 1 φλιτζ. φράουλες και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Δείπνο
250 γραμμ. ψητό κοτόπουλο με σος μπάρμπεκιου, μπρόκολο στον ατμό (απεριόριστη ποσότητα) και 1 φλιτζ. πράσινο τσάι
Σνακ
1 φρούτο (ελεύθερη επιλογή) και
1 παγωτό διαίτης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού είναι τέλος πάντων η προσθήκη των αμυλούχων τροφών στη 2η φάση (όσπρια, μαύρο ρύζι, κουσκούς, καλαμπόκι, κολοκύθα, γλυκοπατάτες κ.λ.π.); Στα ενδεικτικά μενού δε φαίνεται πουθενά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes