27/3/12

Νότια Αφρική: Σταμάτησαν οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν






Η Νότια Αφρική δεν εισήγαγε ιρανικό πετρέλαιο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα τελωνεία της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής...
ηπείρου πήρε υπόψη της την έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει τις εισαγωγές από το Ιράν εφαρμόζοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο αυξήθηκαν οι εισαγωγές από το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, υποδηλώνοντας ότι οι χώρες αυτές αντικατέστησαν το Ιράν, το μεγαλύτερο μέχρι τώρα προμηθευτή της Νότιας Αφρικής σε αργό.

Η Νότια Αφρική δεχόταν πιέσεις να διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμά της, όμως δεν ήταν σαφές αν θα ανταποκρινόταν η αδέσμευτη χώρα στο αίτημα αυτό. Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντάνιελ Πόνεμαν επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική στα μέσα Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εμπορίου και Βιομηχανίας (DTI) δείχνουν ότι η Νότια Αφρική εισήγαγε αγαθά αξίας μόλις 6,2 εκατομμυρίων ραντ (806.200 δολάρια) από το Ιράν τον Ιανουάριο.

Το 2011 ο μέσος όρος των μηνιαίων εισαγωγών ξεπερνούσε τα 2,2 δισεκατομμύρια ραντ ή 290 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές πετρελαίου ήταν μηδενικές Αντιθέτως, οι εισαγωγές από το Κατάρ εκτοξεύτηκαν στα 1,76 δισ. ραντ τον Ιανουάριο, από 0,3 δισ. το μήνα το 2011, ενώ οι εισαγωγές από το Κουβέιτ έφτασαν στα 255 εκ. ραντ, σχεδόν 20% επάνω σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes