Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Ντέιβιντ Τζ. Λέι, όταν ένα άτομο έχει την ανάγκη να κάνει πολύ σεξ δεν σημαίνει ότι υποφέρει από κάποιο είδος διαστροφής, ούτε πως χρειάζεται αποτοξίνωση όπως οι αλκοολικοί....
«Η σεξουαλική συμπεριφορά διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στην περίπτωση των υπόλοιπων εξαρτήσεων, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά ή το ποτό, έχουμε να κάνουμε με την εισαγωγή επικίνδυνων ουσιών στον οργανισμό, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές μας λειτουργίες.
Στην περίπτωση του σεξ δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Το μυαλό μας δουλεύει έτσι ακριβώς όπως πρέπει και το σώμα μας λειτουργεί με τον προβλεπόμενο τρόπο».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κλινικός ψυχολόγος Ντέιβιντ Τζ. Λέι στο νέο μπεστ σέλερ The Myth of Sex Addiction (O μύθος του εθισμού στο σεξ, εκδ. Rowman & Littlefield Publishers), με το οποίο φιλοδοξεί να καταρρίψει το μύθο της εξάρτησης από το σεξ.
Όλα είναι ένα ψέμα
Ο όρος έκανε πάταγο το 2006, όταν ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας ανακοίνωσε πως ήταν εθισμένος στο σεξ και πως επρόκειτο να εισαχθεί σε κλινική απεξάρτησης στην Αριζόνα. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ενώ όσοι διάσημοι κατηγορούνταν για απιστία ή επιπόλαιες περιπέτειες θεωρούνταν αυτομάτως εξαρτημένοι από το σεξ - βλ. Τάιγκερ Γουντς και Ντέιβιντ Ντουκόβνι. Η ρετσινιά του σεξομανούς κόλλησε μια χαρά και στα τραβηγμένα από το botox μέτωπα των Κιμ Καρντάσιαν, Πάρις Χίλτον και Πάμελα Άντερσον.
Αν πληκτρολογήσει κάποιος στη μηχανή αναζήτησης Google τη φράση «εθισμός στο σεξ» θα εμφανιστούν γύρω στα 360.000 αποτελέσματα στην ελληνική γλώσσα. Όμως, πόσο σωστό είναι να χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις μαζί; Ο Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος Ντέιβιντ Τζ. Λέι δεν φαίνεται να πιστεύει στη βαρύγδουπη έννοια. Στο βιβλίο του αναφέρει πως πρόκειται για «μια εσφαλμένη διάγνωση, που ενέχει τον πραγματικό κίνδυνο να στιγματιστούν και να ντροπιαστούν αθώοι άνθρωποι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα αν η εξάρτηση από το σεξ συνιστά ψυχική διαταραχή ή όχι. Τον περασμένο Νοέμβριο, η online έκδοση του περιοδικού Newsweek δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Η επιδημία του εθισμού στο σεξ» με αποκαλυπτικά στοιχεία για το θέμα: Σύμφωνα με την Εταιρεία για την Προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας, οργάνωσης που στοχεύει στην εκπαίδευση γύρω από το σεξ και τη θεραπεία της εξάρτησης από αυτό, το 3 έως 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ, δηλαδή εννιά εκατ. άνθρωποι θεωρούνται εθισμένοι. Στο ίδιο κείμενο υπήρχε και λεπτομερής περιγραφή της νόσου: «Εξαρτημένος από τη σεξουαλική πράξη είναι εκείνος που έχει μια ασυνήθιστα έντονη ορμή ή μια εμμονή με το σεξ. Η ίδια η πράξη αλλά και η σκέψη του δυσκολεύουν το άτομο να εργαστεί ή να δημιουργήσει υγιείς κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις».
Τα πράγματα είναι σοβαρά... ή μήπως όχι;
Για τον Ντέιβιντ Τζ. Λέι «η φρενίτιδα γύρω από τον εθισμό στο σεξ ξεκίνησε το 1998, όταν ήρθε στο φως το σκάνδαλο Κλίντον. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα θεραπευτικά δεδομένα άλλαξαν, αφού αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ειδικών αλλά και των οργανισμών που μπορούσαν να θεραπεύσουν τη σεξομανία. Πριν από δέκα χρόνια στη Νέα Υόρκη και τα προάστιά της, οι γιατροί που παρακολουθούσαν άτομα με έντονη σεξουαλικότητα δεν ξεπερνούσαν τους εκατό. Σήμερα είναι πάνω από χίλιοι...
Μήπως λοιπόν πίσω από την επιφανειακή ταμπέλα «εξαρτημένος από το σεξ» κρύβεται μια βιομηχανία με κέρδη δισεκατομμυρίων; Μήπως τα ΜΜΕ αλλά και διάφοροι.... ειδήμονες θέλουν να πουλήσουν το θέμα ως μια σοβαρή ασθένεια που απειλεί την αρμονία της ζωής μας;
Όπως τονίζει ο Λέι, «είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στην απιστία ή σε μια παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι αιτίες είναι περίπλοκες και απαιτούν βαθιά ενδοσκόπηση, συνειδητοποίηση των πραγματικών αναγκών μας. Είναι πιο εύκολο για τον ειδικό να προχωρήσει σε μια διάγνωση του τύπου: είσαι εξαρτημένος από το σεξ. Δεν φταις εσύ. Απλώς δεν έχεις τον έλεγχο. Θα καθίσουμε και θα βρούμε μια θεραπεία για να νιώσεις καλύτερα, παρά να κοιτάξει βαθύτερα στην προσωπικότητα που έχει απέναντί του».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου