18/3/12

Δέκα βήματα για να αποδίδετε τέλεια σε ό,τι κάνετε






Σε τριάντα μέρες μπορείτε να φτάσετε στο απόγειο των δυνατοτήτων σας, διατηρώντας παράλληλα την ψυχική και τη σωματική σας υγεία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο διεθνώς καταξιωμένος ψυχολόγος και life coacher Κρις Γουόλτον μέσα από το καινούριο του εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης....


Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, αντιπαραγωγικοί, χωρίς αντοχές, ενώ ώρες ώρες το στρες κυριεύει την ψυχή και το σώμα σας. Φοβάστε πως δεν θα αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας ή ότι δεν θα καταφέρετε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στη συνέντευξη με τον υποψήφιο εργοδότη σας.
Μην πτοείστε! Ο Κρις Γουόλτον, ψυχολόγος και life coacher, έχει τη λύση και μας την παρουσιάζει μέσα από το πρακτικό βιβλίο του Peak Performance in 60 Seconds (Μέγιστη απόδοση σε 60΄΄, εκδ. Awaken Books).

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυαλό, τα συναισθήματα, αλλά και το σώμα μας, μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοι ή οι μεγαλύτεροι εχθροί μας. Πολλές φορές μια αρνητική σκέψη μπορεί να χαλάσει τη μέρα μας, μια ξεπερασμένη αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο και τους άλλους ίσως πάει πίσω την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, ενώ ένα σώμα αδύναμο μπορεί κυριολεκτικά να φέρει τα πάνω κάτω. Αν, ωστόσο, καταφέρουμε να διαχειριστούμε όλα τα παραπάνω έξυπνα, μπορούμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί, αλλά και πιο ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με τον ειδικό, σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά και όλοι βαλλόμαστε από διάφορες πλευρές, η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, αλλά και η εξασφάλιση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας, είναι το «κλειδί» για την ευτυχία. Το εγχείρημα φαντάζει εύκολο στα λόγια και δύσκολο στην εφαρμογή. Ή μήπως όχι;

Γρήγορα αποτελέσματα
Ο Κρις Γουόλτον, λοιπόν, ψυχολόγος, life coacher και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο πιστεύει ότι, αν ακολουθήσουμε πιστά δέκα βήματα και εφαρμόσουμε δύο τεχνικές βελτίωσης, μεθόδους τις οποίες περιγράφει απλά και κατανοητά στο βιβλίο του, θα τα καταφέρουμε. Το καλύτερο, δε, είναι ότι δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε παρά λίγα λεπτά καθημερινά, ενώ μέσα σε ένα μόλις μήνα τα αποτελέσματα θα είναι τόσο θεαματικά, που δεν θα το πιστεύουμε.

Για να ξεκινήσουμε όμως να κάνουμε όλα όσα μας συμβουλεύει ο ειδικός, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το... κεφάλι μας. Ο εγκέφαλος αποτελεί την «αποθήκη» για τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και τις γνώσεις μας.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο πληροφοριών, μεταφέρουν τα δεδομένα τους μέσω ηλεκτροχημικών ωθήσεων, επικοινωνούν και επηρεάζουν κάθε κύτταρο του σώματός μας. Παράλληλα, το μυαλό και το σώμα μας αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα. Το ένα, δηλαδή, επηρεάζει το άλλο και αντίστροφα. Συνεπώς, αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε έξυπνα το μυαλό μας, θα έχουμε κάνει το πρώτο, μεγάλο βήμα προς την ύψιστη απόδοση.
Με φόρα από το παρελθόν
Αυτό που πρέπει αρχικά να... παλέψουμε είναι οι συνειδητές, αλλά και οι ασυνείδητες πεποιθήσεις μας. Οι τελευταίες επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά μας, κάτι που έχει αντίκτυπο στα συναισθήματα, τις αποφάσεις, τις σχέσεις μας με τους άλλους, την κοσμοθεωρία και συνεπώς τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε.

Οι πεποιθήσεις είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά συναισθήματα ή σκέψεις, τονίζει ο συγγραφέας. Οι περισσότερες, δε, είναι υποσυνείδητες και έρχονται στην επιφάνεια αυτόματα, χωρίς να τις σκεφτούμε ή να τις «φιλτράρουμε». Πρόκειται ουσιαστικά για παγιωμένες αντιλήψεις, βιώματα και πληροφορίες που έχουμε κωδικοποιήσει κυρίως στο παρελθόν.

Επίσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο που μεγαλώσαμε, καθώς προέρχονται από διδαχές της οικογένειας, επιρροές από τη θρησκεία, την πολιτική, την επιστήμη, την ιστορία, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τους φίλους, τους συναδέλφους, καθώς και από τον τόπο όπου μεγαλώσαμε. Πόσες φορές δεν έχουμε επικρίνει κάποιον για τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του, χαρακτηρίζοντάς τον «κολλημένο» στο παρελθόν ή οπισθοδρομικό;

Συχνά, λοιπόν, αντιδρούμε σύμφωνα με αυτά που μας έμαθαν ή όλα όσα είχαμε συνηθίσει να κάνουμε στο παρελθόν. Είναι εμφανές πως η παραπάνω τακτική μπορεί να αποδειχθεί μη παραγωγική. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, ωστόσο, δεν είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, αλλά να τον πάμε ένα βήμα παραπέρα, να τον «αναβαθμίσουμε». Κάτι αντίστοιχο δεν θα κάναμε, άλλωστε, και με τον παλιό υπολογιστή μας, ώστε να δουλεύει όπως θέλουμε;

Παιχνίδια του μυαλού...
Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται εύκολο, ωστόσο δεν είναι. Βλέπετε, το υποσυνείδητό μας «τρέχει» ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τη συνείδησή μας, τονίζει ο ειδικός. Ακόμα και αν πιστεύουμε πως λειτουργούμε με βάση το συνειδητό και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας, αρκεί ένας θόρυβος για να μας αποσπάσει την προσοχή.
Ωστόσο, για να καταφέρουμε να αποδώσουμε τα μέγιστα, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε... την επίγνωσή μας, τον τρόπο, δηλαδή, που συνειδητά αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί και το πρώτο βήμα για υψηλή απόδοση.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του STOP (σταματώ, σκέφτομαι, επεξεργάζομαι, δρω). Πρόκειται για έναν απλό τρόπο, που θα μας βοηθήσει να παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις και να ενεργούμε περισσότερο με σοφία και εξυπνάδα παρά μέσω αυτοματοποιημένων σκέψεων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι εξίσου σημαντικό να ρωτάμε τον εαυτό μας: «Αυτήν τη στιγμή λειτουργώ συνειδητά;». Ας μην ξεχνάμε πως το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να συγχρονίσουμε το συνειδητό με το υποσυνείδητο.

Αν όλα τα παραπάνω σάς φαίνονται ουτοπικά και θεωρείτε πως είστε πολύ μεγάλοι για να... αλλάξετε μυαλά, μάλλον κάνετε λάθος. Βλέπετε, παλαιότερα μπορεί να πιστεύαμε πως ο εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι να συμπληρώσουμε τα δεκαοκτώ, ωστόσο πλέον γνωρίζουμε πως έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει και να αλλάζει συνεχώς. Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα δρα Άντριου Νιούμποργκ, επικεφαλής ερευνητή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε τη δυνατότητα να εγγράφουμε νέες πληροφορίες στο μυαλό μας, αλλά και να διαγράφουμε ορισμένες παλαιότερες, που πλέον δεν μας είναι χρήσιμες.

Εγκεφαλική... τεχνική
Για να μπορέσουμε, ωστόσο, να εμπλουτίσουμε τη σκέψη μας, αλλά και να σβήσουμε παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν «εισχωρήσει» σε αυτήν, θα πρέπει να φέρουμε σε ισορροπία το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Θυμίζουμε πως στο πρώτο «εδράζονται» τα συναισθήματα, οι σχέσεις, οι εικόνες και η διαίσθηση, ενώ στο δεύτερο «φιλοξενούνται» η λογική, οι λέξεις και η αναλυτική σκέψη.

Ένας τρόπος για να πετύχουμε το παραπάνω (αποτελεί το δεύτερο βήμα μας) είναι να εφαρμόσουμε την Τεχνική Βελτιστοποίησης του Εγκεφάλου (The Optimal Brain Technique). H διαδικασία, σύμφωνα με τις περιγραφές του Γουόλτον, είναι απλή:

Πάρτε τη σωστή θέση και ξεκινήστε. Καθίστε σε μια καρέκλα, σταυρώστε τα χέρια σας, κλείστε τις παλάμες και οδηγήστε τες προς το μέρος της καρδιάς. Κλείστε τα μάτια, πάρτε τρεις φορές βαθιά αναπνοή από το διάφραγμα και χαλαρώστε.

Έπειτα φέρτε στο μυαλό σας μια κατάσταση που σας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και αφήστε τα να σας πλημμυρίσουν. Μετά ανακαλέστε μια παγιωμένη αντίληψη, που θεωρείτε πως σας πάει πίσω. Για να είστε αποδοτικοί, όμως, πρέπει να είστε και συγκεκριμένοι. Προσδιορίστε τι σας ενοχλεί και πώς μπορείτε να το αλλάξετε. Πείτε το αρκετές φορές, μέχρι να σιγουρευτείτε πως η παλιάς «κοπής» αντίληψη έχει αντικατασταθεί με μια πιο... εξελιγμένη και -συνεπώς- πιο χρήσιμη. Με την παραπάνω διαδικασία θα έχετε καταφέρει να συγκεντρωθείτε σε 60΄΄. Από εκεί, άλλωστε, προκύπτει και ο τίτλος του βιβλίου.

Χρησιμοποιήστε την εν λόγω τεχνική βελτίωσης καθημερινά, προκειμένου να επιτύχετε απόλυτη συγκέντρωση. Κατά την εφαρμογή της όλα όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας είναι, πράγματι, θαυμαστά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μέσα σε λιγότερο από 40΄΄ από τη στιγμή που ξεκινάμε, το σώμα χαλαρώνει, αυξάνεται η εκφραστικότητά μας, όπως και τα επίπεδα συγκέντρωσης.

«Έξυπνα» συναισθήματα

Μαθαίνοντας τον τρόπο να... διαχειριζόμαστε το μυαλό μας, καταφέρνουμε να είμαστε πιο αποδοτικοί. Ωστόσο, αν δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα, είναι σαν να μην κάναμε τίποτα! Είναι γνωστό πως τα τελευταία μάς επηρεάζουν και μάλιστα πολύ.
Κάθε φορά που έχουμε ένα αρνητικό συναίσθημα, εκλύονται ορμόνες (π.χ. αδρεναλίνη), που στρεσάρουν το σώμα και «μπλοκάρουν» το μυαλό.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν, στο οποίο θα μας βοηθήσει η Τεχνική Συναισθηματικής Ισορροπίας (Emotional Balance Technique), είναι να ελέγξουμε και εν συνεχεία να διώξουμε καθετί που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα (τρίτο βήμα).
Αρχικά, σκεφτείτε μια συνθήκη, έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση που σας προκαλεί στρες και εμποδίζει την απόδοσή σας. Βαθμολογήστε τα επίπεδα του στρες που νιώθετε εκείνη τη στιγμή από το ένα μέχρι το δέκα.

Επιμείνετε στην παρούσα σκέψη, πιέζοντας παράλληλα με τα ακροδάχτυλά σας τα παρακάτω σημεία: Ξεκινήστε από τις δύο πλευρές του κεφαλιού (δεξιά και αριστερή), συνεχίστε πιέζοντας τα μάτια, έπειτα τους κροτάφους, τον αυχένα, τα μάγουλα, το σημείο πάνω από τα χείλη, κάτω από το πιγούνι, τα πλευρά, καθώς και το στέρνο.
Οι πιέσεις πρέπει να είναι δυνατές, χωρίς ωστόσο να πονάτε.
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία έξι φορές και θα δείτε τα επίπεδα στρες να υποχωρούν κατά δύο μονάδες, κατ' αναλογία με την αρχική σας εκτίμηση. Εφαρμόστε την παραπάνω τακτική για καθέναν από τους παράγοντες που πυροδοτούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Η αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι το τέταρτο βήμα, προκειμένου να φτάσετε στο peak των δυνατοτήτων σας. Χρησιμοποιήστε τις δύο τεχνικές που προαναφέραμε για να διευρύνετε την αυτογνωσία, τον αυτοσεβασμό, την εκτίμηση που έχετε στους άλλους, αλλά και την ευελιξία σας.

Ενίσχυση «καυσίμων»
Όχι, δεν έχετε τελειώσει! Μπορεί να ισχυροποιήσατε την επίγνωσή σας, να διαγράψατε τις παγιωμένες αντιλήψεις που σας κρατούσαν πίσω, να σβήσατε κάθε ίχνος αμφιβολίας, να ανακτήσατε την αυτοπεποίθησή σας και συναισθηματικά να είστε ο ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο, ωστόσο, αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλά, τότε έχετε χάσει όλο το παιχνίδι. Ο τρόπος, λοιπόν, που τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας και διαχειριζόμαστε τα αποθέματά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόδοση και την ψυχική μας κατάσταση.
Η διατροφή και η ενυδάτωση αποτελούν το πέμπτο και το έκτο βήμα αντίστοιχα, σύμφωνα με το βιβλίο του Γουόλτον. Βασική προτεραιότητα είναι η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε ισορροπημένα επίπεδα. Γι' αυτό επιλέξτε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λαχανικά) και συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ. Εν ολίγοις, μια διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα, στις σωστές ποσότητες, είναι ό,τι χρειάζεστε. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, το fast food, που βλάπτει τα επινεφρίδια, και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που δίνουν πρόσκαιρη ενέργεια και ευχαρίστηση.
Επίσης, μην ξεχνάτε να κρατάτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας. Άλλωστε, ο... υγρός χρυσός είναι απαραίτητος για κάθε λειτουργία του. Για να βρείτε πόσα λίτρα νερό χρειάζεστε καθημερινά, υπολογίστε 1 ml ανά θερμίδα που καταναλώνετε (π.χ. αν προσλαμβάνετε 1.800 θερμίδες την ημέρα, χρειάζεστε περίπου 1,8 λίτρα νερό).
Αυτό που απομένει, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, είναι η ορθή... διαχείριση του σώματος. Κατανοήστε το και φροντίστε το! Σε αυτήν την περίπτωση, ο ύπνος θα αποδειχθεί σύμμαχός σας (έβδομο βήμα). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 ατόμων, όσοι από αυτούς κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες εμφάνιζαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα παχυσαρκίας, σε σχέση με όσους απολάμβαναν καθημερινά επτά και πλέον ώρες ύπνου. Η αϋπνία, άλλωστε, συνδέεται με ασθένειες του σώματος αλλά και της ψυχής. Επομένως, σιγουρευτείτε ότι θα κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επίσης, μέσα στην ημέρα κάντε τουλάχιστον δύο μικρά διαλείμματα για να ξεκουράσετε ψυχή και σώμα (όγδοο βήμα). Κανονικά, χρειαζόμαστε μία ολιγόλεπτη παύση κάθε 90΄. Ωστόσο, αυτό είναι μάλλον αδύνατο, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι φρενήρεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μικρές διακοπές για ξεκούραση, έστω δύο φορές την ημέρα. Σύμφωνα με τον ειδικό, μία από αυτές καλό είναι να πραγματοποιείται μεταξύ 13:00 και 15:00, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται η ώρα του φαγητού.
Παράλληλα, φροντίστε να κρατάτε τα επινεφρίδιά σας υγιή (ένατο βήμα). Αυτό επιτυγχάνεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή (μέτρο στην κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης, επεξεργασμένων τροφίμων και junk food, πολλά φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιο κ.ά.), καθώς και με ελάττωση του στρες.
Τέλος, σηκωθείτε από τον καναπέ και ασκηθείτε (δέκατο βήμα)! Η άθληση, άλλωστε, αποτελεί ασπίδα προστασίας για την ψυχή και το σώμα. Λειτουργεί, δε, αγχολυτικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ, η χαλαρή άσκηση (30΄-40΄, τρεις φορές την εβδομάδα) κρίνεται πιο αποτελεσματική από τα αντικαταθλιπτικά. Μην ξεχνάτε επίσης πως η φυσική δραστηριότητα προσφέρει σφρίγος και πνευματική ανάταση, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και κάντε τη συνήθεια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Ο ειδικός υπόσχεται ότι ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα καταφέρετε να φτάσετε στο απόγειο της παραγωγικότητάς σας, διατηρώντας παράλληλα την ψυχική και τη σωματική σας υγεία. Τι περιμένετε; Ξεκινήστε από σήμερα και σε ένα μόλις μήνα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά!

elle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes