Με τη λέξη «αυνανισμός», το μυαλό μας πάει σε θέματα ταμπού, σε θέματα που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ήταν σαν την σκόνη κάτω από το χαλί.
Υπήρχε αλλά κανείς δεν το έθιγε. Τι είναι όμως τελικά ο αυνανισμός, γιατί ανά τους αιώνες θεωρήθηκε από άλλους αμαρτία και από άλλους «απαγορευμένος καρπός».
Ο αυνανισμός είναι ή όχι μια σεξουαλική πράξη; Έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό;
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί...
Ο αυνανισμός είναι σεξουαλική πράξη. Είναι μάλιστα η πρώτη σεξουαλική πράξη του ανθρώπου που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μέσω αυτή ο/η έφηβος ανακαλύπτει την ηδονή, το κορμί και τη σεξουαλικότητα του. Με τον αυνανισμό ο άνθρωπος εξοικειώνεται με την φαντασία του. Το πέος ή η κλειτορίδα δεν είναι απλά σεξουαλικά όργανα, αλλά είναι η προέκταση του μαέστρου της σεξουαλικής λειτουργίας, του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες είναι επίσης κατηγορηματικοί: Ο αυνανισμός δεν είναι αμαρτία.
Ουσιαστικά μιλάμε για την διέγερση των γεννητικών οργάνων που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος στο κορμί του, με στόχο την πρόκληση οργασμού, και αυτοϊκανοποίησης της γενετήσιας ορμής και ηδονής , δίχως συνουσία με άλλο πρόσωπο. Βέβαια η σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση, δεν είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων μόνο. Πολλά αρσενικά και θηλυκά ζώα αυνανίζονται όταν δεν έχουν ταίρι.
Όσο οι επιστήμονες μελετούν τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων, τόσο ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα θηλαστικά, που με διαφόρους (ευφυείς) τρόπους, αυτοϊκανοποιούνται. Χρησιμοποιούν ακόμη και τούφες χόρτου, ή φύλλα δέντρων, ή λάσπη, ή τρίβουν τα όργανα τους στο έδαφος και άλλες επιφάνειες για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο Αυνάν που χάρισε το όνομα του στην πράξη αυτή, ήταν το βιβλικό πρόσωπο, απόγονος του Ιακώβ, που όταν παντρεύτηκε τη χήρα του μεγαλύτερου του αδερφού, δεν επιθυμούσε να κάνει παιδιά μαζί της. Ο Αυνάν δεν ικανοποιούταν σεξουαλικά με την σημερινή έννοια της λέξης αυνανισμός αλλά κατά τη συνουσία μαζί με τη γυναίκα του «εξείχεν επι την γην, του μη δούναι σπέρμα τω αδελφώ αυτού» (Γένεση 38:2-10), με απλά λόγια δεν ολοκλήρωνε μέσα στη γυναίκα του για να μην συλλάβει. Ο Ιεχωβάς τιμώρησε τον Αυνάν με θάνατο, επειδή σπαταλούσε το σπέρμα του για σκοπούς που δεν είχαν να κάνουν με την τεκνοποίηση. Και η εκκλησία μας όμως με τον όρο «η κατά μόνας αμαρτία», ουσιαστικά οριοθετεί τον αυνανισμό και τον κατατάσσει στις αμαρτωλές πράξεις.
Η αυτοϊκανοποίηση, μπορεί ουσιαστικά να ξεκινά κατά την εφηβεία, δεν σταματά όμως, και όταν τελειώνει η εφηβεία. Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών συνεχίζει αυτή την πράξη ικανοποίησης και κατά την ενήλικη και σεξουαλικά ενεργή ζωή του. Νεώτερες έρευνες Γάλλων επιστημόνων έδειξαν ότι ο αυνανισμός σαν πράξη, συνίσταται ακόμη σε βρέφη και σε νήπια, ενώ φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσαν δείχνει ο αυνανισμός λαμβάνει χώρα ακόμη και μέσα στη μήτρα από το έμβρυο.
Παλαιότερα, (ίσως και σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο ακόμη και σήμερα) η πράξη της ερωτικής αυτοϊκανοποίησης, εθεωρείτο επιβλαβής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Οι φράσεις «θα τυφλωθείς» ή «θα χαζέψεις» είναι κατάλοιπα αυτών των εποχών, και είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ φίλων κατά την εφηβεία.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας Γάλλος ιατρός περιέγραφε τον αυνανισμό σαν λαίλαπα: «ούτε η πανούκλα, ούτε ο πόλεμος, ούτε η ευλογιά, ούτε ένα πλήθος παρόμοιων διαβόλων, έχει τόσο καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, όσο ο αυνανισμός». Ακόμη και μέχρι το 1968 στο «διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο» της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης, ο αυνανισμός περιλαμβανόταν ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τι τράβηξαν ιδιαίτερα οι γυναίκες, που είχαν την ατυχία να έχουν μια ευμεγέθη κλειτορίδα. Αμέσως την χαρακτήριζαν στην «πολιτισμένη» Ευρώπη και Αμερική (λίγο μετά τον μεσαίωνα) σαν την «θηλή του διαβόλου» η οποία έπρεπε να αφαιρεθεί. Δυστυχώς οι κλειτοριδοεκτομές, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο μέχρι και σήμερα, προκειμένου οι γυναίκες να μην γνωρίσουν την ηδονή.
Σήμερα είναι πλέον δεδομένο και επιστημονικά ότι ο αυνανισμός αποτελεί φυσιολογική λειτουργία για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν και είναι κοινή εμπειρία για όλους όσοι αυνανίζονται ή έχουν αυνανιστεί, σαν πράξη αποτελεί μια εντελώς προσωπική υπόθεση και ένα από τα πιο λεπτά θέματα συζήτησης μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Και μπορεί σήμερα η κοινωνία να τον αντιμετωπίζει με διαφορετικό μάτι (τουλάχιστον έχει αποβάλει τους διαβόλους και τους τριβόλους, ότι τον προκαλούν) αλλά παραμένει ταμπού, ακριβώς επειδή είναι προσωπική υπόθεση. Πάντως έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες σε ποσοστό 94% και οι μισές γυναίκες (50%), αυνανίζονται (όχι απαραίτητα σε καθημερινή βάση) κατά την ενήλικη ζωή τους. Στην εφηβεία τα ποσοστά των ανδρών αγγίζουν το απόλυτο 100%, ενώ των γυναικών φτάνει μέχρι και το 75%.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ένα ενήλικο άτομο που για κάποιο διάστημα δεν έχει σεξουαλικές επαφές, είναι φυσιολογικά να καταφεύγει στον αυνανισμό. Όπως φυσιολογικό είναι και ένας ενήλικας με πλούσια και ενεργή σεξουαλικά ζωή, πάλι να αυνανίζεται, χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα.
Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ο ενήλικας άνδρας ή γυναίκα δεν εγκαταλείπει μετά την εφηβεία. Εκφράζει την σεξουαλικότητα του και σε καμία περίπτωση ο αυνανισμός αυτός καθαυτός, δεν είναι παθολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα
tuned
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου