Ήπια ύφεση αναμένει για την Ευρωζώνη τη φετινή χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις ενδείξεις για σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στις χρηματοοικονομικές αγορές. Στις τελευταίες της προβλέψεις, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξει συρρίκνωση 0,3% της οικονομίας στην...
Ευρωζώνη συνολικά, με την Ελλάδα στην κορυφή της υφεσιακής κλίμακας, καθώς θα παρουσιάσει υποχώρηση ΑΕΠ κατά 4,4%, έναντι 2,8% της προηγούμενης εκτίμησης.
Eπιστροφή στην ύφεση για την ευρωζώνη των 17 και οικονομική στασιμότητα για την ΕΕ των 27 προβλέπει η Επιτροπή το 2012, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές εκτιμήσεις της που δημοσιοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε πως «μολονότι η ανάπτυξη διακόπηκε, βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το οικονομικό αίσθημα είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αλλά οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές μειώνονται. Έχουν ήδη ληφθεί πολλά από τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για αειφόρο ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα μπορούμε να ανακάμψουμε και να περάσουμε από την σταθεροποίηση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.»
Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής οι προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών επηρεάζονται, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο από τη χαμηλότερη υποστήριξη που παρέχει η παγκόσμια οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης που έχει αρνητικές επιπτώσεις στις καθαρές εξαγωγές. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων της ΕΕ και των καταναλωτών εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, μολονότι, όπως αναφέρει η Επιτροπή, σημειώθηκε πρόσφατα μικρή βελτίωση επειδή ο χρηματοπιστωτικός τομέας εμφάνισε σημεία σταθεροποίησης.
«Η εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών σε ευάλωτες χώρες και η ολοένα μεγαλύτερη αναγνώριση ότι επιτυγχάνεται σταθερή πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης των κρατικών χρεών συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των αγορών, τονίζει στη σχετική έκθεσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η άποψη ότι οι κίνδυνοι λόγω των κρατικών χρεών είναι μεγάλοι έχει κάπως μετριαστεί πρόσφατα για ορισμένες χώρες, αλλά οι διαφορές επιτοκίου των κρατικών ομολόγων των πλέον αξιόπιστων σε σχέση με τις λιγότερο αξιόπιστες χώρες παραμένουν μεγάλες».
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης πως μολονότι η ευρύτερη οικονομική κατάσταση της αγοράς στην ΕΕ παραμένει εύθραυστη και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση, ο κίνδυνος της πιστωτικής κρίσης έχει μειωθεί, κυρίως χάρη στα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει πως δεδομένης της υποτονικής ζήτησης, δεν αναμένεται οι πιστωτικές συνθήκες να περιορίσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση και ότι εν γένει αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καθώς και ανάκαμψη των επενδύσεων και της κατανάλωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει πως εν μέσω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας, εντείνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ το 2012. Σημειώνει επίσης ότι η επιδείνωση της κρίσης των κρατικών χρεών, αν προκαλούσε τελικά πιστωτική κρίση και κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, θα συνεπαγόταν πιθανότατα βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι φαίνονται, κατά την Επιτροπή «συνολικά ισορροπημένοι», με ενδεχόμενες μεγάλες καθοδικές πιέσεις σε περίπτωση μεγαλύτερης της αναμενομένης συρρίκνωσης του ΑΕΠ, με συνακόλουθη συμπίεση της δυναμικής των τιμών. Αντίθετα οι διαταραχές του εφοδιασμού με πετρέλαιο, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της εντονότερης της αναμενόμενης ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, θα μπορούσαν, κατά την Επιτροπή να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό των τιμών των βασικών εμπορικών αγαθών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο, η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 0,5% στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, μετά από το περσυνό 1,4%. Η διαφορά είναι ότι τώρα ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ αναμένει συρρίκνωση το 2012 για τις οικονομίες του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας.
Η Ιταλία εκτιμάται ότι έχει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3%, η Ισπανία κατά 1% και η Πορτογαλία κατά 3,3%.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ανέφερε ότι «με αποφασιστικές δράσεις θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να κινηθούμε από τη σταθεροποίηση στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν κατά 0,6% και 0,4%, αντίστοιχα.
Μεταξύ των οικονομιών εκτός Ευρωζώνης, η Βρετανία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% και η Πολωνία κατά 2,5% καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Η Ουγγαρία, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΝΤ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση κατά 0,1%
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 2,1% το 2012 έναντι 2,7% το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ θα μειωθεί σε 2,3% έναντι 3,1%, αντιστοίχως.
fimotro
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου