16/3/12

Χάστε 6 κιλά σε 7 ημέρες μειώνοντας τις πρωτεΐνες των δημητριακών






Οι φανατικοί της υγιεινής διατροφής εντοπίζουν άλλο ένα ένοχο συστατικό, το οποίο μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη σιλουέτα μας. Οι πρωτεΐνες κάποιων δημητριακών απομονώνονται και αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Μπορούμε, αν τις αποκλείσουμε από το διαιτολόγιό μας, να χάσουμε τόσο γρήγορα βάρος;...


Ναι, προφανώς είμαστε καθημερινά εκτεθειμένες σε αυτήν! Απλώς μέχρι τώρα η ονομασία της μας ήταν μάλλον άγνωστη. Η γλιαδίνη, δηλαδή το πρωτεϊνικό τμήμα της γλουτένης των δημητριακών, επανέρχεται στο προσκήνιο και φέρνει το μεγάλο ζήτημα της απώλειας βάρους στο τραπέζι.

Αν και το τελευταίο διάστημα ο ισχυρισμός «είμαι ευαίσθητη στη γλουτένη» είχε αποδυναμωθεί, τώρα οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που κρύβονται σε αυτή την ουσία αποδεικνύονται ένοχες όχι μόνο για την απότομη αύξηση βάρους, αλλά και για μια σειρά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως το μόνιμο αίσθημα κόπωσης, η θολούρα και οι συνεχείς πονοκέφαλοι.

Πώς, όμως, λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός; Τι συμβαίνει ακριβώς και ξαφνικά τροφές που βασίζονται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη, τις οποίες συνήθως καταναλώναμε χωρίς φόβο, προκαλούν τόσα προβλήματα στο γυναικείο οργανισμό; «Η σκανδάλη που πυροδοτεί τελικά αυτή την κατάσταση είναι για τις περισσότερες γυναίκες το στρες» αναφέρει η διατροφολόγος δρ. Αν Λουίζ Γκίτλεμαν, συγγραφέας του βιβλίου The Gut Flush Plan (Οδηγός για επίπεδη κοιλιά, εκδ. Avery).

Το άγχος, που καταλαμβάνει τις περισσότερες από εμάς, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ουσιαστικά, ο οργανισμός αντιδρά στις πρωτεΐνες που περιέχονται σε συγκεκριμένες τροφές δημιουργώντας εσωτερικές φλεγμονές, οι οποίες όχι μόνο εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, αλλά μπλοκάρουν και τη λειτουργία του μεταβολισμού αφαιρώντας μας πολύτιμα αποθέματα ενέργειας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ανεβαίνουν κατακόρυφα τα επίπεδα της ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τα ποσοστά λίπους στην κοιλιά, καθώς και στο ενδομυϊκό σύστημα. Πιο απλά, το λίπος διεισδύει ακόμα και στην άπαχη μυϊκή μάζα που συντελεί στις καύσεις και μπλοκάρει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: η αυξημένη έκκριση ινσουλίνης οδηγεί σε ακόρεστη επιθυμία για υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα εντοπίζονται σε τροφές πλούσιες σε γλουτένη. Η γλουτένη περιέχει γλιαδίνη, δηλαδή πρωτεΐνες, και αυτό αρκεί για να προκληθούν νέες φλεγμονές, επιδεινώνοντας τις αυξομειώσεις του βάρους...


Ωστόσο, ακόμα και η ελάχιστη μείωση της γλιαδίνης μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια βάρους, όπως διαβεβαιώνει η ειδικός, η οποία έχει μελετήσει το θέμα. «Οχτώ στις δέκα γυναίκες που έχω παρακολουθήσει έχασαν περισσότερα από δύο κιλά στις πρώτες σαράντα οχτώ ώρες -και μέχρι δώδεκα σε ένα μήνα» αναφέρει η ίδια. Μάλιστα, η ορμονική διαταραχή που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός διαιωνίζει τον κύκλο των φλεγμονών.

Όπως εξηγεί και ο Κ. Γ. Ράντολφ τζούνιορ, ενδοκρινολόγος, ειδικευμένος σε ορμονικά θέματα και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου From Hormone Hell to Hormone Well (Ορμόνες: από την κόλαση στον παράδεισο, εκδ. HCI Books), «αν κόψουμε ακόμα και για δύο εβδομάδες τη γλιαδίνη, συμπτώματα όπως η μείωση της ερωτικής διάθεσης, η ξαφνική λαιμαργία, ο εκνευρισμός και το συνεχώς αυξανόμενο βάρος περιορίζονται».

Τα ειδικά προγράμματα διατροφής εξασφαλίζουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, καθαρότερη σκέψη, ανακούφιση από το έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αλλά και από εκείνο του ευερέθιστου εντέρου. Θετικά αποτελέσματα παρατηρούνται και στον τομέα της ομορφιάς, αφού η ακμή, η ερυθρότητα του προσώπου, τα αδύναμα μαλλιά και οι κύκλοι κάτω από τα μάτια σχεδόν εξαφανίζονται

Τι συμβαίνει με εμένα;
Πώς θα καταλάβουμε, όμως, αν είμαστε ευαίσθητες σε αυτές τις πρωτεΐνες; Η Αμερικανίδα διατροφολόγος Αν Λουίζ Γκίτλεμαν στο βιβλίο της έχει ομαδοποιήσει τα προειδοποιητικά σημάδια. Σύμφωνα με την ίδια, αν νιώθουμε απλώς κόπωση, πονοκέφαλο, ανεξήγητους πόνους στις αρθρώσεις, αλλαγές στη διάθεση ή παρατηρήσουμε μικρή αύξηση βάρους, θα πρέπει μάλλον να περιορίσουμε τις συγκεκριμένες τροφές που βασίζονται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη καταναλώνοντας ψωμί, μπισκότα, ζυμαρικά και δημητριακά ανά τρεις ημέρες, ουσιαστικά δηλαδή μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ειδικό, «ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον τρία εικοσιτετράωρα για να εξαφανίσει τη φλεγμονή, έτσι ώστε ο μεταβολισμός να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα». Μόλις φτάσουμε, δε, στο επιθυμητό βάρος, μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά την κατανάλωση δημητριακών, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Τώρα αν νιώθουμε κούραση, ειδικά μετά τα γεύματα, άγχος ή έστω και ήπια κατάθλιψη, αν διαπιστώνουμε μεγάλες εναλλαγές στο βάρος ή υποφέρουμε από εντερικές διαταραχές, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα δημητριακά για μία εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά τα σοβαρά συμπτώματα οφείλονται εκεί.

Όπως ισχυρίζεται η διατροφολόγος, «θεωρητικά σε δύο ημέρες περίπου οι ενοχλήσεις θα έχουν υποχωρήσει. Αν μάλιστα καταναλώσετε ξανά συγκεκριμένες τροφές στο τέλος της εβδομάδας και δείτε τα συμπτώματα να επανεμφανίζονται, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό».
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που πρέπει να αποφύγουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα της καθημερινής διατροφής μας είναι η ανεύρεση ικανοποιητικών εναλλακτικών λύσεων. Ποια θέλει να στερηθεί το ζεστό σταρένιο ψωμάκι του πρωινού της;

«Πράγματι, όταν οι γυναίκες ακούν τη λέξη αποφυγή πιστεύουν ότι πρέπει να αντικαταστήσουν τα αγαπημένα τους πιάτα με άνοστες και ακριβές κάποιες φορές λύσεις, χωρίς να υπάρχει πάντα λόγος» δηλώνει ο Στίβεν Γουάνγκεν, N.D., συγγραφέας του βιβλίου Healthier Without Wheat (Πιο υγιείς χωρίς σιτάρι, εκδ. Innate Health Publishing).

Νόστιμες επιλογές χωρίς γλουτένη και κατά συνέπεια γλιαδίνη υπάρχουν ήδη στη δίαιτά μας, όπως το ρύζι (αλλά και το ρυζάλευρο ή τα δημητριακά από κόκκους ρυζιού), το καλαμπόκι (καθώς και το καλαμποκάλευρο, οι τορτίγιες, τα μεξικάνικα τσιπς, η πολέντα), οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια.

O ρόλος της βιταμίνης D
Βοηθάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν ποιες πρωτεΐνες είναι ακίνδυνες και ποιες όχι. Όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης πέφτουν, τα κύτταρα θεωρούν τις φιλικές πρωτεΐνες, όπως η γλιαδίνη, ως απειλητικούς εισβολείς και έτσι οργανώνουν επίθεση... Για την αποτροπή αυτής της ενέργειας, πολλοί ειδικοί στο εξωτερικό συνιστούν ακόμα και την πρόσληψη συμπληρωμάτων. Στη χώρα μας, όπου δεν στερούμαστε την ηλιακή ακτινοβολία, μια τακτική βόλτα στην πρωινή λιακάδα αρκεί για να παραμένουν υψηλά τα επίπεδά της.

Εναλλακτικά μεν, πιο υγιεινά δε!
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν απλώς νόστιμα υποκατάστατα των τροφών που ίσως χρειαστεί να περιορίσουμε, αλλά τις περισσότερες φορές αυτές οι εναλλακτικές κρύβουν μικρούς διατροφικούς θησαυρούς, που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψουμε, ακόμα και αν τελικά δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.
-Δημητριακά ρυζιού
Με την αντικατάσταση των δημητριακών (νιφάδων) που βασίζονται στη βρόμη ή το σιτάρι με κόκκους ρυζιού επιταχύνεται το αδυνάτισμα, αφού η συγκεκριμένη επιλογή είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε σεροτονίνη, δηλαδή στην ορμόνη που ελέγχει την όρεξη.
-Πολέντα
Πολύ δημοφιλής στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, το μείγμα αυτό από καλαμπόκι, όταν αναμειγνύεται με γλυκαντικές ουσίες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, μετατρέπεται σε κρέμα, εναλλακτική του ζεστού κουάκερ. Επιπλέον, το φερουλικό οξύ που περιέχει διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
-Τορτίγια καλαμποκιού
Αντί για ψωμί ή αραβική πίτα βάζουμε όλα τα αγαπημένα μας υλικά για σάντουιτς σε αυτή τη μεξικάνικη τραγανή λιχουδιά και γλιτώνουμε θερμίδες σε ποσοστό που φτάνει και το 88%!
τη λαιμαργία, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καύση του λίπους.
-Ποπ κορν
Σνακ καλαμποκιού, το οποίο περιέχει μαγνήσιο και φολικό οξύ, θρεπτικό συνδυασμό που επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης και εμποδίζει την αποθήκευση λίπους.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε
Η Ντάνα Κορν, συγγραφέας του βιβλίου Living Gluten-Free for Dummies (Ζώντας χωρίς γλουτένη, για αρχάριες, εκδ. Wiley) και δημιουργός της ιστοσελίδας www.GlutenFreedom.net., δίνει συμβουλές για να κινηθούμε στον πλανήτη των τροφών που δεν περιέχουν γλιαδίνη, δηλαδή τις επικίνδυνες πρωτεΐνες της γλουτένης, αποφεύγοντας έτσι τις φλεγμονές και τα ενοχλητικά συμπτώματα. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα είδη διατροφής, αν και υπάρχουν πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκερτ, έχουν αποδεδειγμένα υψηλότερο κόστος, γι' αυτό και θα πρέπει με ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους να πιστοποιείται η αναγκαιότητά τους.

1. Κάποιοι παρασκευαστές τροφίμων προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους κολλώντας ετικέτες «χωρίς γλουτένη» σε προϊόντα που ούτως ή άλλως δεν την περιέχουν, όπως τα περισσότερα είδη ξιδιού, το απόσταγμα βανίλιας, η μαγειρική σόδα, η μελάσα και το τυρί.
2. Τα εξειδικευμένα προϊόντα είναι πάντα πιο ακριβά. Εξοικονομούμε χρήματα από τα αλεύρια και τα μείγματα μαγειρικής αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες, όμως πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη αλλοιώνονται γρηγορότερα από τα κανονικά προϊόντα σίτου, γι' αυτό θα πρέπει να φυλάσσονται στην κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και για μήνες.

Είναι προτιμότερο, μάλιστα, να αποθηκεύουμε οποιαδήποτε προϊόντα δεν έχουν γλουτένη, όπως το ψωμί, τα κράκερ και τα μπισκότα, στη συντήρηση του ψυγείου, για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους.
3. Κάποιοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν παραδοσιακά ακίνδυνες για τον οργανισμό τροφές. Στη μεξικάνικη κουζίνα τον κύριο ρόλο έχουν οι τορτίγιες από καλαμπόκι και το καλαμποκάλευρο, ενώ στην ιταλική η πολέντα. Στην ασιατική πρωταγωνιστούν τα νουντλς από ρύζι, τα φασόλια και η ταπιόκα. Στην ινδική, αλλά και σε αυτήν της Μέσης Ανατολής, τα πιάτα εστιάζουν στα κράκερ και τα ψωμιά από φακή, ρεβίθια και κεχρί.

4. Προσέξτε τα έτοιμα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν έστω και δείγμα γλουτένης. Ντρέσινγκ για σαλάτες, αλλά και σάλτσες για ζυμαρικά, είναι όλα ύποπτα, γι' αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε πολύ καλά τις ετικέτες στη συσκευασία τους.
5. Το αλεύρι αμυγδάλου αποτελεί εναλλακτική λύση για το πανάρισμα ψαριών και πουλερικών, αν και είναι δυσεύρετο. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να θρυμματίσουμε τσιπς καλαμποκιού ή δημητριακά χωρίς γλουτένη.

6. Ένα σπειροειδές εργαλείο μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε ωμό λαχανικό (όπως το κολοκυθάκι, την κίτρινη κολοκύθα, τα καρότα, τα παντζάρια και άλλα βολβοειδή λαχανικά) σε λωρίδες σπαγκέτι. Αν σοταριστούν λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, συνδυάζονται τέλεια με μια σάλτσα ζυμαρικών.

Ενδεικτικό μενού μίας ημέρας

Πρωινό
Βράζετε 3 φλιτζ. άπαχο γάλα με 1/2 κ.γ. κανέλα. Προσθέτετε 2/3 φλιτζ. έτοιμο μείγμα πολέντα (θα το βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ), 2-3 αποξηραμένα φρούτα και ψιλοκομμένα καρύδια. Ανακατεύετε το μείγμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε για 5΄ ανακατεύοντας συγχρόνως με μια κουτάλα. Προσθέτετε, αν θέλετε, μέλι.
Μεσημεριανό
Σαλάτα με κάρι και κοτόπουλο: Κόβετε στη μέση μία ντομάτα και αδειάζετε προσεκτικά το εσωτερικό της. Ανακατεύετε σε ένα μπολ 150 γραμμ. βρασμένα ρεβίθια, τα οποία έχετε σουρώσει, 1 φλιτζ. βρασμένο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 150 γραμμ. άπαχο γιαούρτι και 1/2 κ.γ. κάρι σε σκόνη. Προσθέτετε λίγο αλάτι και γεμίζετε την ντομάτα.
Σνακ
Ανάμεικτοι ξηροί καρποί: Ανακατέψτε καλά ψητά φιστίκια με μέλι, σταφίδες, ηλιόσπορους, τσιπς μπανάνας με σκόνη κανέλας ή καυτερού τσίλι για γεύση και σερβίρετε.
Βραδινό
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά ζυμαρικά όχι με εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, αλλά με φρέσκα λαχανικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρίψετε το εσωτερικό μιας κολοκύθας για να βγουν όσο το δυνατόν πιο λεπτές λωρίδες από την ψίχα της, σε μορφή που θυμίζει σπαγκετίνη. Ρίξτε τες προσεκτικά σε νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάστε τη σάλτσα με άπαχο μοσχαρίσιο κρέας που θα μαγειρέψετε με ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, ελαιόλαδο και μαντζουράνα.
Επιδόρπιο
Μους που θα φτιάξετε χτυπώντας στο μπλέντερ 340 γραμμ. τυρί κρέμα με ελάχιστα λιπαρά ή ακόμα και τυρί σόγιας (τόφου), 1/2 φλιτζ. σοκολατούχο γάλα με 0% λιπαρά ή γάλα σόγιας με γεύση σοκολάτας, 1/4 φλιτζ. σοκολάτα ψιλοκομμένη, την οποία θα έχετε λιώσει σε μπεν μαρί, και ελάχιστο μέλι. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει μαλακό και παγώστε το στο ψυγείο πριν σερβίρετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes